niedziela, 18 lipca 2010

Bristolska skala uformowania stolca


Zapewne nie raz zastanawialiście się dlaczego kształt waszego kału jest taki a nie inny. Jednego dnia smukły gładki i miękki, a drugiego totalna ciecz. Jaki jest tego powód? Otóż kształt i konsystencja kału zależy od czasu przez jaki przebywa on w jelicie grubym. Dajmy na to kał wodnisty bez stałych elementów (popularna sraczka) jest najkrócej przebywającym w jelicie typem kału. Natomiast wydalane pojedyncze grudki podobne do orzechów to efekt długiego pobytu stolca w jelicie grubym. Tą prostą zależność w doskonały sposób uświadamia nam tzw Bristolska skala uformowania stolca (skala BSF; ang. Bristol Stool Form Scale), naukowy podział kału na 7 grup wg kryterium jego kształtu i konsystencji.


Siedem typów stolca wg skali BSF:

  • Typ 1: Pojedyncze zbite grudki podobne do orzechów, trudne do wydalenia
  • Typ 2: Stolec o wydłużonym kształcie, grudkowaty
  • Typ 3: Stolec wydłużony, z pęknięciami na powierzchni
  • Typ 4: Smukłe, wężowate kawałki stolca, gładkie i miękkie
  • Typ 5: Miękkie drobiny z wyraźnymi krawędziami (łatwo wydalane)
  • Typ 6: Kłaczaste kawałki z postrzępionymi krawędziami
  • Typ 7: Wodnisty, bez stałych elementów (ciecz)
typy 1 i 2 są standardowe dla zatwardzeń, 3 i 4 to naturalna najpospolitsza forma kału, z kolei 5 i 6 są symptomami biegunki a typ 7 występuje głównie po zarażeniu przecinkowcem cholery.

1 komentarz: